Nieuws archief 2010 – 2015

Zendbeperking
18 augustus 2015

Ivm. het SAIL evenement in Amsterdam zal de 13cm zender (2387Mhz) tot 24 augustus uitgeschakeld zijn. Ook verzoeken wij om tijdens deze periode geen gebruik te maken van de 13cm ingangen.

Werkzaamheden aan PI6HVS
15 augustus 2015

Vandaag enkele werkzaamheden aan de repeater uitgevoerd, voor SKYPE is er een nieuwe computer geplaatst en ook een grotere netwerk switch voor toekomstige uitbreidingen. Voor 6cm is er zowel een nieuwe ontvanger als zender geplaatst, vooral de nieuwe ontvanger moet een stuk gevoeliger zijn. De zender is wat in vermogen verlaagd ivm. de 6cm ingang van PI6ANH. Daarnaast zijn er diverse onderhouds werkzaamheden uitgevoerd en instellingen gecontroleerd/afgeregeld. Ook zijn er een hoop niet meer gebruikte apparaten verwijderd zodat er weer wat ruimte in het rack is gekomen voor toekomstige projecten.

Nieuwe Tekstkrant
3 april 2015

Door de laatste stroomstoring was onze tekstkrant overleden, omdat deze toch al vrij moeilijk op afstand was te benaderen om de content te veranderen zijn we per vandaag overgestapt op een ander systeem welke makkelijk te benaderen is en ook meer verschillende content kan laten zien. In de komende tijd gaan we de tekstkrant opnieuw invullen met info van PI6HVS.

Nieuwe internetverbinding
2 september 2014

Sinds enige tijd hebben we de beschikking over een eigen glasvezelaansluiting op de zenderlocatie. Tot vandaag hadden we twee WLAN links naar onze huizen voor de verbinding met het Internet, nu gaat dat dus via de nieuwe supersnelle glasvezelverbinding. Door de noodzakelijke DNS wijziging kan het zijn dat onze site de komende 24 uur minder goed bereikbar is.

Zendbeperking i.v.m. Nuclear Security Summit
20 maart 2014

Op aanwijzing van Agentschap Telecom zijn onze 13cm ingangen en 13cm zender van 21 maart 00:00 uur tot 27 maart 00:00 uur uitgeschakeld. Dit in verband met een internationaal evenment in Den Haag (NSS) en onze secundaire status in deze frequentieband.

Landelijke ballonvossenjacht
14 september 2013

Morgen is het zover, dan vindt de landelijke ballonvossenjacht weer plaats. Omstreeks 13:00 uur zal de sonde worden opgelaten vanaf het KNMI terrein in De Bilt. Wij wensen alle jagers veel plezier! Volg de ballonvossenjacht via hun website of op Facebook.

13cm uitgang en ingangen op 25-26 april en 5-6 mei
21 april 2013

Op 25 en 26 april 2013 vindt er een evenement in Scheveningen en Lisse plaats waarvoor extra frequentieruimte nodig is. Ook vind er op 5 en 6 mei een evenement plaats in Amsterdam. Op aanwijzing van Agentschap Telecom zal het 13cm signaal van PI6HVS op deze dagen uit de lucht zijn. De 13cm ingangen zijn op deze dagen ook niet beschikbaar.

13cm uitgang en ingangen tijdens troonwisseling
29 maart 2013

Op 30 april 2013 vindt de troonwisseling in Amsterdam plaats. Omdat er in en rond Amsterdam extra frequentieruimte nodig is voor draadloze videoverbindingen zal het 13cm signaal van PI6HVS op 29 april, 30 april en 1 mei uit de lucht zijn. De 13cm ingangen zijn op die dag ook niet beschikbaar. Het Agentschap Telecom vraagt tevens alle radiozendamateurs in de regio Amsterdam geen gebruik te maken van de 13cm band. Uiteraard is het wel leuk om 30 april over de band te draaien om te kijken of er live beelden te ontvangen zijn!

Landelijke ballonvossenjacht wederom live via PI6HVS!
8 september 2012

Morgen is het zover, dan vindt de landelijke ballonvossenjacht weer plaats. Rond het middaguur zal de sonde worden opgelaten vanaf het KNMI terrein in De Bilt. Via onze ATV repeater zullen we live verslag doen van alles wat er die dag gebeurt. Het weer is perfect dus hopelijk veel deelnemers. Wij wensen alle jagers veel plezier!

60 online gebruikers op PI6HVS!
2 september 2012

Gisteren ontvingen we de 60e aanvraag voor onze online bediening PI6HVS WebControl. Met PI6HVS WebControl kunnen zendamateurs onze repeater via de webbrowser bedienen. Vrijwel alle functies zijn beschikbaar zoals het instellen van audiopaden, het groot zetten van ingangen en toegang tot de remote spectrum analyzer. Ook kan de status van de repeater in real-time worden gemonitored.

PI6HVS in de Electron!
1 februari 2012

Nu de repeater een beetje op orde is en de meeste functies in de lucht zijn heeft het maandblad Electron een leuk artikel met foto’s over ons geschreven. Dus kopen dat februari nummer of gewoon lid worden van de Veron, dan krijg je hem vanzelf thuis!

De beste wensen voor 2012 en de Livestream weer beschikbaar!
1 januari 2012

Allereerst wensen we jullie een goed, gezond en radioaktief 2012 toe! Dan hadden we een probleempje tijdens de kerst. We kwamen erachter dat de streamer defect geraakt was. Nadat we een nieuwe streamer neergezet hadden kwamen we erachter dat de kwaliteit van de oude streamer ook wel dramatisch was. Een behoorlijke verbetering dus weer voor jullie aan de andere zijde van de website. Een ander leuk detail is dat de stream nu ook werkt op bijvoorbeeld een IPhone!

Livestream offline
25 december 2011

We weten nog niet exact wat er mis is, maar de livestream werkt tijdelijk niet meer. Tijdens het kerstdiner kregen we een email bericht dat onze streamer steeds opnieuw optstart, dus we gaan na de kerst even kijken wat er mis is en of we het snel kunnen verhelpen.

Nieuwe ontvangers en remote Spectrum Analyzer online!
19 december 2011

Na lange ontwikkeling van ons nieuwe ontvangersysteem is hij gisteren live gegaan. De nieuwe ontvangers zijn enorm veel gevoeliger dan de oude satelliet ontvangers en gebruiken heel veel minder stroom. De 4 oude ontvangers gemiddeld zo’n 40 Watt per stuk, en de nieuwe 35 Watt totaal. In het nieuwe systeem zitten 8 ontvangers waarvan 5 voorzien van sync-insertie. Met die toevoeging kunnen we ook beeld laten zien zonder syncronisatie puls. Hierdoor kan bijvoorbeeld een matige ontvangst of sneeuw ook zichtbaar gemaakt worden. Ook kunnen jullie nu live zien welke carrier to noise (C/N) jullie hebben op de ingangen van de repeater. Deze informatie is opgenomen in het Dashboard binnen WebControl. (links onder)

Ook is de remote Spectrum Analyzer gekoppeld. Met deze analyzer en een stukje software dat te downloaden is via onze site, kunnen jullie real-time meekijken op onze ontvangst antennes. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld jullie eigen signaal analyseren en natuurlijk ook nog andere metingen verrichten. Voor de Analyzer is een antenne switch geplaatst die via WebControl te besturen is. Hiermee selecteer je de juiste antenne. Meer informatie op de Analyzer pagina boven in het menu van WebControl. Heb je nog geen login voor WebControl, klik dan bovenaan op onze Techniek pagina en vervolgens op Web Besturing.

ATV contest & Landelijke ballonvossenjacht
9 september 2011

Omdat de ATV contest dit jaar heel toevallig samenvalt met de landelijke ballonvossenjacht zullen de zenders van PI6HVS zondag morgen al weer ingeschakeld worden. (En dus niet pas om 12:00 uur) Zoals jullie van ons gewend zijn zullen wij de signalen vanuit de ballon en het commandocentrum in Nieuwegein doorgeven.

70cm ingang voor langere tijd buiten gebruik
1 september 2011

Omdat we al tijden te maken hadden met een zeer hardnekkige verstoring op onze besturing zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak hiervan. Dat bleek binnen te komen op de 70cm ingang die we voor onbepaalde tijd offline hebben gehaald. Sorry voor de mensen die deze ingang gebruikte, maar nu krijgen de buren wel weer de auto open… 🙂

Update van de ontwikkelingen: ontvangers, antenne switch & spectrum anayzer.
25 juni 2011

Het 6cm signaal is een feit en de eerste ontvangstrapporten zijn al binnen! Ook zijn we de laatste hand aan het leggen aan de nieuwe ontvangers met sync insertie. Tot slot hebben we een 4 poorts antenne switch gebouwd die via de web interface te schakelen is. Met deze switch kunnen jullie straks de antenne schakelen die op de remote spectrum analyzer aangesloten word. Je kunt straks via het Internet live meekijken op onze 3cm, 13cm en 23cm ontvangst antennes met onze remote spectrum analyzer.

PI6HVS zet 6cm signaal in de lucht
13 juni 2011

6cm is steeds populairder aan het worden en omdat wij ook een 6cm uitgang op de BT hebben staan hebben we besloten daar een nieuwe zender voor te bouwen. We zijn te ontvangen op 5712 Mhz. Zoals jullie gewend zijn met zowel een analoge als een digitale NICAM audio carrier. We zien de ontvangst rapporten graag binnenkomen!

Nieuw Dashboard in WebControl
19 mei 2011

Als je toegang hebt tot WebControl kun je de repeater via je webbrowser bedienen en monitoren. Sinds de vervanging van de 3cm zender hadden we er weer 8 metertjes bij en werd het een beetje onoverzichtelijk. Daarom vanaf vandaag een nieuwe manier van monitoring via een blokschema. Dus check het nieuwe Dashboard in WebControl. Heb je geen login, vraag hem dan aan via onze ’techniek’ pagina.

FIRST: PI6HVS binnenkort ook te ontvangen op 6cm
14 mei 2011

Als eerste repeater in nederland zullen wij ook op 6cm (5712 Mhz) gaan uitzenden. We zijn druk bezig met het bouwen van de zender en het freezen van de antenne die hiervoor gebruikt zullen gaan worden. Het concept is mixen zodat de beeldkwaliteit optimaal is. Het audio zal zowel analoog als digitaal (NICAM) uitgezonden worden. Overigens is onze 6cm ingang al ruim een jaar aktief dus daar kan al gebruik van gemaakt worden.

Dodenherdenking 2011
4 mei 2011

Uit respect voor de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog zal ook PI6HVS op 4 mei om 20:00 uur 2 minuten op zwart gaan.

3cm signaal uit de lucht
23 april 2011

We zijn alweer een tijdje uit de lucht en na inspectie tot de conclusie gekomen dat de huidige 3cm zender definitief defect is. We zijn druk bezig met een andere zender, maar dat valt niet mee. We willen ook niet meer gaan werken met een verachtvoudiger, maar een verviervoudiger. Dat komt de signaal kwaliteit ten goede en we kunnen alles in 1 kast bouwen. De oude kast die steeds lek was gaan we ook vervangen. Deze week gaan we de monitoring en besturingsprint maken en wachten we nog op wat bestelde artikelen. Uiteraard volgt er weer een fotoreportage!

Nieuwe 13cm ontvangstantenne
20 april 2011

Vandaag hebben we de laatste hand gelegd aan een nieuwe ontvangstantenne voor onze 13cm ingangen. We waren al een tijd ontevreden over de ontvangst op 13cm. De wens was om de antenne te vervangen door een slotantenne, maar door tijdgebrek was daar nog niets mee gedaan. Na wat rekenwerk, driftig frezen, boren en veilen hadden we dan eindelijk een nieuwe 2×8 slots ontvangst antenne. Met de apparatuur van Mischa konden we de antenne exact tunen op 2330 en het bleek een enorme verbetering qua ontvangst. Foto’s staan op onze ‘Foto en Media’ pagina.

Werkzaamheden PI6HVS afgerond
15 april 2011

Vandaag is onze nieuwe mast geplaatst! Het weer was perfect, alles zat mee en het was een gezellige dag. Onze oude mast is eerst verwijderd omdat deze plaats moest maken voor een nieuwe GSM-UMTS mast van KPN. Daarna is onze nieuwe mast geplaatst en hebben we hem ook gelijk in gebruik genomen. Helaas is er wel iets mis met onze 3cm zender, daarom even geen 3cm signaal totdat we de storing opgelost hebben. Wij vermoeden dat vocht wederom de boosdoender is… Foto’s staan op onze ‘Foto en Media’ pagina en een videoverslag is in de maak bij De Fotoman.

Werkzaamheden PI6HVS
13 april 2011

Eind deze week komt er een nieuwe GSM aanbieder bij op de flat. Het gevolg hiervan is dat wij 1 van de twee masten zullen moeten opgeven. Hiervoor in de plaats zal er, speciaal voor PI6HVS, een andere mast geplaatst worden. Omdat we voor vrijdag de oude mast moeten leegmaken zullen ons 3cm signaal en de 13cm ingangen voor een aantal dagen uit de lucht gaan. De 13cm zender en de overige ingangen blijven wel gewoon werken. We gaan er vanuit dat we uiterlijk zaterdag alles weer in de lucht hebben. Meer informatie en fotos volgen later op onze website.

Gooise 70cm repeater week on-air!
7 april 2011
Vanavond is het zover, dan gaat de Gooise 70cm repeater PI2NOS weer on-air! Na veel overleg met het Agentschap Telecom is er een nieuwe ATOF verleend. Er zijn echter wel wat technische aanpassingen noodzakelijk om aan de nieuwe machtiging te voldoen waaronder de uitzendfrequentie, deze wordt 430.1125 MHz (+1,6 MHz shift). Voor het volledige bericht en aanvullende info kijk op www.hobbyscoop.nl

Nieuwe ontvangers
5 april 2011
We zijn er al enige tijd mee bezig, maar sinds vandaag hebben we de nieuwe ontvangers in test staan. Alleen de 1252Mhz ingang loopt nu via 1 van de 8 nieuwe ontvangers. Als het goed is moet de gevoeligheid van de 23cm ingang behoorlijk zijn toegenomen dus we ontvangen graag ontvangstrapporten van jullie! Ook werkt de signaalmeter voor 1252Mhz op de ‘Dashboard’ pagina in ‘Webcontrol’. Als de test geslaagd is zal de sync-insertie nog ingebouwd worden zodat er ook beeld is bij een laag of geen signaal.

Nieuwe 13cm zender on-air
24 februari 2011
Na lange tijd wachten is nu dan eindelijk de nieuwe 13cm zender in gebruik genomen. En het resultaat mag er zijn; een signaalverbetering van bijna 7dB en door de nieuwe modulator ook een veel mooier video. Daarnaast zijn de audiolevels ook afgeregeld. Tussen NICAM in en uit zat namelijk een verschil van +6dB. Ook de analoge audiocarriers zijn nu correct. Naast deze zaken hebben we de 13cm zender ook aan ons monitoring systeem gekoppeld waardoor je het zendvermogen en temperatuur real-time kunt aflezen. Tot slot hebben we een spanningsverdeelkast geplaatst die we op afstand kunnen bedienen. Per kanaal is er een automatische zekering opgenomen.

Storing aan 3cm signaal opgelost
12 februari 2011
Vandaag hebben we, ondanks het slechte weer, toch besloten de mast in te klimmen voor de 3cm zender. We gebruiken XLR pluggen om buiten de 13.8V aan te sluiten op de zender en deze lag los door de recente storm. Plug erin en alles werkte meteen weer. Kortom: Ons 10Ghz signaal werkt weer!

PI6TEN en PI6HVS gaan samenwerken
11 februari 2011
Velen van jullie wisten al dat de ontvangstkant voor de 10m repeater PI6TEN al enige tijd in de mast van PI6HVS hing. Sinds vandaag is de samenwerking een feit. De website is overgedragen en vernieuwd naar dezelfde stijl als PI6HVS. In de toekomst kun je nog veel meer ontwikkelingen verwachten rond PI6TEN. Check de nieuwe website op www.pi6ten.nl.

Nieuw weerstation in gebruik genomen
7 februari 2011
Jullie hebben het vast wel gezien, ons weerstation gaf al een tijd geen data meer door van de buitenunits. Het weerstation is daarom vervangen door een nieuw exemplaar. De real-time weergegegevens zijn te bekijken op de ‘Weerstation’ pagina onder ‘Techniek’. Check de foto’s op onze ‘Foto en Media’ pagina.

Storing 3cm zender
4 februari 2011
Zoals jullie misschien wel gezien hebben is ons signaal op 3cm uit de lucht. We denken dat het de outdoorunit is, maar vanwege de harde wind kunnen we daar nu niet bij. Zodra we meer weten over de oorzaak kun je dat hier lezen en in de tussentijd zullen jullie het met het 13cm signaal moeten doen.

Aankondiging werkzaamheden
28 november 2010
Op de flat zal er nog een GSM aanbieder bijkomen wat tot gevolg heeft dat we gaan verhuizen naar een andere mast. Natuurlijk zal hierdoor het signaal uit de lucht gaan, maar wanneer dat zal zijn weten we nog niet. Zodra we meer weten laten we dat via deze weg weten. Ook zijn de nieuwe ontvangers bijna af wat weer zal bijdragen aan een lagere stroomrekening.

Ontvangstkant PI6TEN naar flat PI6HVS verplaatst
26 september 2010
Vanaf vandaag is de ontvangst kant van de 10 meter repeater PI6TEN op de flat van PI6HVS geplaatst. Op de vorige locatie liet de ontvangst te wensen over en de eerste rapporten zijn veelbelovend. In de toekomst kunnen jullie rekenenen op meer samenwerking tussen PI6HVS en PI6TEN. Houd deze pagina in de gaten is ons advies!

Landelijke ballonvossenjacht
12 september 2010
Op zondag 12 september heeft de landelijke ballonvossenjacht weer plaatsgevonden. Ook via PI6HVS waren de live beelden vanuit het commandocentrum in het Nera gebouw in Maartensdijk te volgen. Het was wederom een groot succes en er deden meer dan 20 groepen mee!

2 september 2010
De 3cm ontvangstantenne is een tijd geleden teruggeplaatst, maar werkte toch niet goed. De Lo in de LNB sloeg soms af waardoor ontvangst niet mogelijk was. We hebben hem er dus weer vanaf gehaald om te onderzoeken wat we hieraan kunnen doen. Wel is de monitoring teruggeplaatst en draait de nieuwe 13cm zender proef. Hopelijk kunnen we binnenkort de zender omzetten.

24 augustus 2010
In veband met de calibratie van de nieuwe 13cm zender is het Dashboard in WebControl tijdelijk buiten gebruik. Binnen enkele dagen zal dit weer werken.

11 augustus 2010
We zijn vanaf vandaag van een 1Mbps naar 50Mbps verbinding overgezet. Dat betekent een veel snellere WebControl server en zowel de snelheid als de resolutie van de stream is nu veel beter. Graag jullie comments in ons gastenboek of stuur eens een email!

8 augustus 2010
De 10Ghz ontvangstantenne is inmiddels gerepareerd en zal volgende week weer het dak op gaan. De antenne is nu ook voorzien van een vochtafvoer zoals we die ook hebben toegepast in de 10Ghz zender. Verder is er hard gewerkt aan de nieuwe 13cm zender. Deze zender moet een hoop energie besparen vergeleken met de huidige zender. Deze draait op 24V waardoor een omvormer noodzakelijk is. Zie ook de foto’s op onze foto en media pagina. Binnenkort zullen we ook overschakelen op een glasvezel Internet verbinding (50Mbps up/down) waardoor de snelheid van de site, besturing en stream enorm zal verbeteren. Later meer hierover.

27 juli 2010
In verband met een ondergelopen slot-antenne is er op dit moment alleen 10 Ghz ontvangst in Noordoostelijke richting m.b.v. een losse LNB. De rondstralende antenne is op dit moment in de reparatie. Iets waterdicht maken is toch lastiger als we dachten…

19 juli 2010
Ondanks dat we veel technische snufjes hebben vonden we toch dat er iets miste. Welnu, vanaf deze week hebben we iets nieuws, het PI6HVS weerstation op 60m hoogte! Onder de techniek pagina kun je real-time de informatie van ons weerstation bekijken. Iedere 5min wordt de data uit de apparatuur gelezen.

22 juni 2010
Vanaf vandaag is het audio op de Livestream uitgeschakeld. Wil je de livestream bekijken met audio, log dan in op WebControl. Daar vind je een nieuwe pagina waar het audio wel aanstaat. Verder zijn we druk bezig met het voorbereiden van goot onderhoud op de repeater. We zullen hierdoor een aantal dagen uit de lucht gaan. Zodra de datum bekend is, zullen we dat hier laten weten. Ook word er gewerkt aan een video analyser en audio VU meter die als video overlay kan worden aangezet. Hiermee kun je het audio en video signaal wat je uitzend op afstand analyseren.

24 mei 2010
Omdat we behoorlijk wat uitbereidingen hebben geplaatst in de 19 inch kast begonnen we een probleem te krijgen met de ruimte. Daarom is de WebControl server vervangen door een 19 inch model van IBM die aan ons geschonken is. Deze server is slechts 1U hoog tegen de oude server die 4U hoog was.

4 mei 2010
Uit respect voor de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog zal ook PI6HVS op 4 mei om 20:00 uur 2 minuten op zwart gaan.

30 april 2010
De problemen met de 6cm ontvanger zijn opgelost. Na het plaatsen van een bliksembeveiliging tussen de kabel naar binnen, bleek deze te veel signaal te dempen. Verder hebben we het audio van de livestream aangepast, daar zat een brom overheen omdat er een stekker niet goed in zat. Fijne koninginnedag allemaal!

14 april 2010
Er zijn wat problemen geweest met de stream, maar dat had alles te maken met een stekkertje die los lag. Er zijn nog wel problemen met de 6cm ontvangst, we vermoeden water in de ontvanger, maar later meer info. Verder is het wel leuk om te melden dat we meer dan 30 geregistreerde gebruikers hebben op onze repeater! Tot slot is er een schakelbox geplaatst waarmee we bepaalde apparatuur via de website kunnen aan- en uitschakelen. (Foto’s op de foto en mediapagina)

22 januari 2010
Afgelopen week hebben we de problemen met de 3cm zender op kunnen lossen. Het bleek een lastige storing te zijn want door de sterke temperatuurswisselingen van de afgelopen tijd, was er een storing ontstaan in een plug. De mantel van de kabel van de 23cm zender naar de vermenigvuldiger zat namelijk niet goed vast waardoor we vermogen kwijt raakte. Ook stoorde we hierdoor onszelf op de 10.180 Mhz ingang. Alles nu weer normaal en het signaal op 3cm is ook duidelijk beter!

17 januari 2010
Sinds 15 januari zijn er problemen met de 3cm zender want tussen 10:00 – 20:00 uur die dag, liep het zendvermogen terug naar 0.5W. De volgende morgen 6:00 uur was alles echter weer normaal en hebben we er niet veel aandacht aan geschonken. Vanaf vanmorgen zien we dat het zendvermogen weer gedaald is en nu fluctueren tussen 0,5 en 1W. We proberen vanavond te kijken of we even ter plaatse kunnen gaan om te kijken wat er mis is. Info: Webcontrol grafiek Zendvermogen

5 januari 2010
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de nieuwe ontvangers die een goede stroombesparing tot gevolg moeten hebben. Ook kunnen jullie jullie eigen signaalsterkte zien op de Web besturing, en dat alles in real-time. De statische getallen zijn inmiddels al vervangen door mooie wijzers die de status van de repeater weergeven. Neem eens een kijkje op de status pagina van PI6HVS WebControl !

1 januari 2010
Langs deze weg willen we iedereen bedanken voor alle verbindingen van de afgelopen jaren en wensen we iedereen een goed 2010 toe! Tijdens de jaarwisseling hebben met de buitencamera unieke beelden gemaakt van Hilversum tijdens het afsteken van het vuurwerk tijdens oudejaarsnacht. Je kunt deze opname terugkijken via de streaming pagina van WebControl, onze webbesturing van de repeater.